Glutenvrij brood bakken (2024)

Direct naar recept Print recept

4.5

(242)

Glutenvrij brood bakken

De vraag naar recepten voor een lekker glutenvrij brood is groot. Ik krijg dagelijks zoveel mailtjes binnen met de vraag naar tips en recepten. Een tijdje geleden was ik weer eens aan het experimenteren in de keuken. Ik wilde een glutenvrij zuurdesembrood maken maar het leek mij zó leuk om met deze melen combinatie een gistbrood te maken. Zo ontstond al snel een nieuw recept! Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten. Glutenvrij brood bakken zonder dat jouw brood als een baksteen uit de oven komt maar juist mooi hoog en luchtig. Het brood is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood is rijk aan vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer?Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vegan!

Het lekkerste glutenvrije brood maak je zo!

Hoe kan het nu zo zijn dat glutenvrij brood vaak zo anders smaakt dan glutenvol brood? Die vraag krijg ik vaak. Het antwoord is simpel: Gluten zorgen in brood simpelweg voor elasticiteit, daarnaast zijn het de gluten die ervoor zorgen dat een brood makkelijk rijst wanneer je gist gebruikt. Het het maken van glutenvrij brood mis je dus een belangrijke basis. Wanneer je hiervoor niets anders gebruikt dan enkel glutenvrij meel zal je zien dat jouw brood droog wordt, gaat kruimelen en wellicht wel als een baksteen uit de oven komt.Been there, done that!We moeten dus inzetten op iets anders waarmee we de juiste structuur krijgen en voldoende elasticiteit. De basis: psylliumvezels. Dit is een must voor de glutenvrije bakker om in huis te hebben. Hiermee maak je het brood niet alleen elastisch maar ook heel voedzaam. Psylliumvezels zetten enorm uit wanneer je er warm water aan toevoegt. Ik koop ze bijDe Notenshopof bij de Kruidvat en Etos wanneer je het in een fysieke winkel wil kopen. Belangrijk is om ze te mengen met warm water en ze even te laten staan. De vezels hebben namelijk tijd nodig om goed op te lossen. Je zal zien dat er een brei ontstaat, dit ziet er niet smakelijk uit maar daar proef en zie je uiteindelijk niets meer van terug.

Baktip van Marike: Een goede basis is het halve werk, zorg ervoor dat je goede messen gebruikt bij het glutenvrij koken en bakken, dat geeft zoveel kook- en bakplezier! Deze messenset heb ik van Knives and Tools. Ook heel leuk om cadeau te doen!

Meelsoorten combineren

Naast de psylliumvezels zie je dat het brood uit meerdere meelsoorten bestaat. Door bijvoorbeeld havermeel en volkoren of bruine rijstmeel te combineren met tapiocazetmeel of arrowroot (dit zijn bindmiddelen) ontstaat er een hele fijne combinatie voor het maken van glutenvrij brood. Het brood wordt niet te zwaar en blijft elastisch én toch voedzaam. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan sorghummeel, echt een dikke tip om eens brood mee te bakken mocht je het nog niet kennen.

Wat kun je het beste gebruiken: psylliumvezels of psylliumpoeder?

Psyllium watte? Yes, psylliumvezels een wondermiddel van de natuur en onmisbaar in de glutenvrije keuken. Rijk aan vezels en het zorgt voor elasticiteit van jouw baksels. Maar dan, daar sta je dan in de keuken, je wil een glutenvrij haverbrood maken maar je hebt geen psylliumvezels maar psylliumpoeder. Ik raad je aan om psylliumvezels te gebruiken maar wanneer je alleen poeder hebt let dan op het volgens. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/2 van de aangegeven hoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Los de psylliumpoeder NIET op met warm water maar roer het eerst door de melen heen en voeg dan pas de andere ingrediënten toe.

Baktip! Laat jouw brood rijzen op een warme plek. Ik gebruik graag een ovenschaal met warm water waar ik de broodbakvorm in zet. Hierdoor wordt mijn brood mooi hoog en luchtig.

Mijn favoriete messen in de glutenvrije keuken

Een van de tips die ik iedereen wil meegeven is toch wel: zorg ervoor dat je met fijne messen werkt in de keuken. Dit maakt het bakken van brood, het snijden van groentes, fruit en het hakken van noten een stuk comfortabeler. Ik heb sinds kort een nieuwe messenset (dit is de hele fijne Eden Classic Damast messenset) en ik gebruik alle drie de messen heel graag. De set bestaat uit drie keukenmessen: een schilmes, koksmes en vleesmes. Naast het schillen van fruit en groentes gebruik ik het schilmes ook graag om mijn broden mee in te snijden voordat ze de oven in gaan. Wist je dat je hiermee een grote luchtbel onder de korst kan voorkomen? Het koksmes is mijn grootste vriend want hiermee snijd ik ook mijn glutenvrije brood in mooie plakken zodat ik ze in kan vriezen voor een ander moment. De messen zijn duurzaam, gaan lang mee en liggen fijn in de hand. Mijn tip voor jou: doe ze jezelf cadeau of schrijf ze op jouw verlanglijstje. 😉

Glutenvrij brood bakken (1)

Mijn favoriete recepten

De afgelopen jaren heb ik niet stil gezeten, er zijn al heel wat lekkere recepten voor het maken van glutenvrij brood online gekomen. Eerder deelde ik mijn 7 favoriete glutenvrije brood recepten, het glutenvrije brood zonder gist, glutenvrij suikerbrood, glutenvrije brioche, glutenvrije krentenbollen en de glutenvrije focaccia. Allemaal hele fijne recepten waar je naar hartenlust mee kan experimenteren!

Glutenvrij brood bakken (2)
Glutenvrij brood bakken (3)
Glutenvrij brood bakken (4)
Glutenvrij brood bakken (5)

Glutenvrij brood bakken

4 from 134 votes

Recipe by Marike Course: glutenvrij brood, ontbijt, lunch, tussendoorCuisine: glutenvrij, vegan, lactosevrijDifficulty: Makkelijk

Hoeveelheid

15

hoeveelheid

Voorbereiding

20

minutes

Baktijd

1

hour

20

minutes

Rijstijd

1

hour

30

minutes

Totale tijd

3

hours

10

minutes

GLutenvrij brood bakken is een eitje met dit heerlijke recept! Glutenvrij brood met een krokante korst en een elastische binnenkant, dit wil je!

ingrediënten

  • 12 g 12 instant gist

  • 2 el 2 suiker of honing

  • 30 g 30 psylliumvezels of 24 g psylliumpoeder

  • 600 ml 600 lauwwarm water

  • 200 g 200 glutenvrij havermeel of sorghummeel

  • 150 g 150 volkoren rijstmeel of boekweitmeel

  • 150 g 150 tapiocazetmeel of aardappelzetmeel

  • 10 g 10 zout

  • klein scheutje appelazijn

  • 3 el 3 olijfolie

  • 75 g pompoenpitten/lijnzaad gebroken, chiazaad of zonnebloempitten

  • 1 1 eigeel of 2 el water om het brood mee te bestrijken

  • Wat heb je nodig?
  • Broodvorm 25 cm of een broodvorm waar 900 gram in kan

  • Bakpapier

  • 2 mengkommen

  • Schaaltje

  • Optioneel: mixer met deeghaken

  • Ovenbestendig schaaltje

  • mesje om het deeg mee in te snijden

Zo maak je het!

  • Bekleed een broodvorm met bakpapier en vet eventueel de randen goed in.
  • Als eerste doe je het gist in een kommetje, voeg hier het zoetmiddel aan toe en 200 ml lauwwarm water. Roer dit allemaal goed door elkaar en laat het gist zo’n 10 minuten staan.
  • Dan zijn de psylliumvezels aan de beurt! Roer hier de rest van het water aan toe. Zorg dat het water echt heet is zodat de vezels snel zullen binden. Het wordt een slijmerige massa, dat is top! Ga door naar stap 5.
  • Gebruik je psylliumpoeder? Doe dan de droge ingrediënten in een mengkom en roer hier met een garde de psyulliumpoeder goed doorheen zodat er geen klontjes of verkleuringen in het brood ontstaan wanneer je het water toevoegt. Voeg de overige ingrediënten toe en spatel tot een egaal beslag wat uiteindelijk steeds steviger zal worden en een deeg zal vormen. Ga door naar stap 6.
  • Doe de melen, zout, appelazijn en het olijfolie bij elkaar. Spatel het goed door elkaar heen. Schenk hier de gist en de psylliumvezels bij. Kneed het deeg goed door elkaar met de hand of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Ik geef de voorkeur aan kneden met een mixer, hierdoor lukt het goed om alle ingrediënten te mengen, zeker met de psylliumvezels kan die soms lastig zijn is mijn ervaring.
  • Voeg als laatste de pitten en zaden toe, bewaar er een aantal om het brood mee te versieren. Kneed het bood nog één keer goed door elkaar. TIP! Kneed het brood niet te lang.
  • Wanneer het deeg loskomt van de mengkom maak je er een mooie deegbal van. Blijft het deeg heel erg plakken? Strooi dan een beetje rijstmeel of havermeel op het aanrecht en maak er nu een bal van. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm.
  • Zet het broodblik in een ovenschaal met heet water en dek het brood af met een warme vochtige theedoek of keukenfolie (niet te strak). Laat het brood zo’n 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden onder- en bovenwarmte. Zet een ovenbestendig schaaltje op de bodem van de oven met water. Snijd het deeg in met een scherp mesje om te voorkomen dat er een gat onder de korst ontstaat. Smeer het brood in met eigeel of met water en strooi hier de zaden/havermout overheen, net wat jij leuk vindt!
  • Schuif het glutenvrije brood de oven in voor zo’n 75 a 80 minuten. Verlaag de temperatuur na 20 minuten naar 220 graden. Wordt het brood heel snel donker van kleur dan kun je halverwege de baktijd het brood bedekken met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen. Het brood is klaar wanneer de korst hard is en het brood hol klinkt wanneer je er op klopt. Laat het brood helemaal afkoelen buiten de oven voordat je het brood aan gaat snijden.
  • Snijd het brood in plakken én geniet! Ik ben zó gek op het brood, ik heet het graag met zowel zoet als hartig beleg én het is erg lekker om sandwiches of tosti’s mee te maken. 🙂

Recept video

Notities

  • Bewaartip! Het brood blijft zo’n 3 a 4 dagen heel erg lekker wanneer je het in een papierenzak of in een theedoek bewaart op het aanrecht. Nog een tip is om het brood in plakken te snijden en in te vriezen.
  • Zaden en pitten, je kan ze eventueel ook weglaten. Het is net wat jij qua smaak en structuur kan waarderen.
  • Psylliumvezels en psylliumpoeder. Wanneer je psylliumpoeder gebruikt heb je maar 80% nodig van de aangegeven hoeveelheid psylliumvezels. Poeder gebruik je door het door de droge ingrediënten te spatel.

#marikebol

Ga je glutenvrij brood bakken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boekenOh My Pie!of ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrij brood bakken (6)

Disclaimer: *De messen van knifes and tools bevatten een betaalde samenwerking.

Wat vind je van dit bericht?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 242

Geef als eerste je mening!

Glutenvrij brood bakken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.